May 28, 2024


Vitor Martinez, ‘n 25-jarige musikant en gemeenskapsorganiseerder, woon in Porto Alegre, die hoofstad van Rio Grande do Sul – die mees suidelike deelstaat in Brasilië. Martinez se woonbuurt grens aan Guaíba-meer, waarom Porto Alegre se vernaamste besienswaardighede gegroepeer is. Op ‘n sonnige, 80 grade Fahrenheit-dag aan die einde van Maart, het mense fietsry, gehardloop en langs die promenade wat die meer omring, gestap. Kopers het na ‘n winkelsentrum op die onderste verdieping van ‘n splinternuwe Hilton DoubleTree-hotel in die middel van die woonbuurt gestroom. Meer as 23 000 mense van regoor die wêreld het ‘n paar kilometer verder by ‘n konferensiesentrum naby die stad se historiese middestad bymekaargekom om oor die toekoms van tegnologie en besigheid in Suid-Amerika te praat. Daardie weergawe van Porto Alegre – gemanikuur en voorspoedig – is nou ‘n verre herinnering, het Martinez gesê.

Laas Vrydag, na ‘n week van onverbiddelike reën het duim water in die suide van Brasilië gestort, Guaíba-meer – tegnies ‘n rivier wat afloop van vyf ander sytakke ontvang – het sy walle gebreek en in Porto Alegre uitgebars. Die vloedwater het groot dele van die stad onder water, insluitend sy historiese middestad en munisipale lughawe, en het onnoembare skade oor die res van Rio Grande do Sul aangerig. Vanaf Donderdag, 1,45 miljoen mense in 417 van die 497 stede in die staat deur vloede en grondverskuiwings geraak is. Byna 100 000 huise is beskadig of verwoes, 155 000 mense is ontheemd of haweloosen die dodetal staan ​​op 113, met meer as 140 mense wat steeds vermis word. Guaíba-meer het pas begin terugtrek toe meer reën Vrydag begin val het.

“Daar is geen presedent in Brasilië vir die krisis wat ons op staatsvlak ervaar nie,” het Jonatas Rubert, nog ‘n inwoner van Porto Alegre, Donderdagaand gesê. “Die kommer oor wat in die volgende paar dae gaan gebeur, is geweldig.”

Martinez skuil in sy klein woonstel by sy ma en grootouers, wat gedwing is om hul huise te ontruim namate die vloedwater gevorder het. Die woonstel, wat op verhoogde grond geleë is, is die ergste van die oorstromings gespaar. In Porto Alegre en ander dele van die staat oorleef mense wat hul huise weens die vloedwater verloor het op beperkte voedselvoorrade en kwynende bronne van skoon water. “Omdat die water so hoog is, weet ons nog nie hoeveel mense al dood is nie,” het Martinez gesê.

Die oorstromings in Rio Grande do Sul is besig om een ​​van die ergste omgewingsrampe in Brasilië se geskiedenis te wees. Die Brasiliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva het Donderdag ‘n hulp- en herontwikkelingspakket van 50 miljard reais ($9,7 miljard) aangekondig wat onmiddellik in die suide van Brasilië ontplooi sal word – ‘n historiese belegging wat die “eerste” hulprondte verteenwoordighy het gesê.

Lugfoto van 'n oorstroomde stadion.

Lugfoto van die oorstroomde Beira-Rio-stadion van die Brasiliaanse sokkerspan Internacional in Porto Alegre.
Anselmo Cunha / AFP via Getty Images

Lugfoto van 'n brug wat gedeeltelik deur vloede vernietig is

Lugfoto van ‘n brug wat gedeeltelik vernietig is deur vloede in Encantado, Rio Grande do Sul-staat, Brasilië op 5 Mei 2024.
Gustavo Ghisleni / AFP / Getty Images

Baie faktore het gehelp om ‘n katastrofe van hierdie skaal te veroorsaak. Kenners het klimaatsverandering en die El Niño, die natuurlike weerverskynsel wat periodiek oseaniese en atmosferiese toestande verander, as hoofskuldiges vir die intensiteit en vinnige aanvang van die oorstromings genoem. Maar ‘n reeks besluite deur die plaaslike, staats- en federale regering in Brasilië oor die afgelope dekade het ook bygedra tot die verwoestende uitwerking wat die oorstromings op gemeenskappe in Rio Grande do Sul gehad het, het die onvoldoende humanitêre reaksie op die voortdurende lyding daar gevorm. en het Brasilië se breër vermoë om aan te pas by die verergerende impak van klimaatsverandering beperk.

Kenners het aan Grist gesê dat die astronomiese skaal en koste van die vloede ‘n keerpunt kan wees in die manier waarop Brasiliane oor omgewingsbeleide en klimaatsverandering dink, veral aanpassing aan klimaatsverandering – sistemiese aanpassings wat teen toekomstige impakte kan beskerm.

“Dit gaan die ingesteldheid van kiesers skud,” het Carlos RS Milani, senior genoot by die Brasiliaanse Sentrum vir Internasionale Betrekkinge, ‘n dinkskrum, en die Brasiliaanse Wetenskaplike Ontwikkelingsraad, ‘n regeringsorganisasie, gesê. Of die ramp besluite raak wat deur hul verkose verteenwoordigers geneem word, is steeds ‘n ope vraag.

Soldate in uniform staan ​​voor 'n berg geskenkte goedere in bokse.
Soldate van die Brasiliaanse lugmag berei skenkings voor om op 10 Mei 2024 aan vloedslagoffers in Rio Grande do Sul by Brasilia-lugbasis, Brasilië, gestuur te word.
Evaristo Sa / AFP via Getty Images

Rio Grande do Sul is vanjaar beleër deur herhalende groot oorstromingsgebeurtenisse, een van die klimaatsverandering-impakte wat klimaatwetenskaplikes vir Brasilië en Suid-Amerika in die algemeen voorspel het. Maar oorstromings is net een van die uiterste weergebeurtenisse wat Brasiliane die afgelope 12 maande ervaar het. Aan die einde van 2023, riviere in die Amasone-reënwoud historiese laagtepunte bereik toe temperature in Brasilië ‘n rekordbrekende 138 grade F bereik het – een van nege hittegolwe wat die land verlede jaar aangegryp het. A 23-jarige vrou is dood aan hartstilstand nadat sy ure lank in die ry gestaan ​​het vir ‘n Taylor Swift-konsert in die rekord-temperatuur. In Maart het Rio de Janeiro ‘n nuwe hitte-indeksrekord geregistreer: 144 grade F.

“Ek het geen twyfel dat klimaatsverandering daarmee te doen het nie,” het Raissa Ferreira, veldtogdirekteur vir Greenpeace Brasilië, met verwysing na hierdie onlangse gebeure gesê. “Die kweekhuisgas-effek word kragtiger.”

Die El Niño wat verlede jaar gevorm het en tot vanjaar strek, het vererger ernstige klimaatsimpakte regoor Brasiliëinsluitend die droogte in die Amasone en verhoogde reënval in die suidelike dele van die land. Wetenskaplikes ondersoek of die intensiteit van die El Niño — wat kan die sterkste in sewe dekades wees – is ook ‘n simptoom van verergerende klimaatsverandering.

Lugfoto wat wys hoe 'n boot en 'n veerboot op die oewer van die Negro-rivier gestrand is terwyl rookwaas van brande in die Amasone-reënwoud die gebied bedek.
’n Veerboot het verlede jaar weens droogte in Manaus, ’n stad in die Brasiliaanse Amasone, gestrand. Michael Dantas / AFP via Getty Images

Die klimaatsimpakte van die afgelope 12 maande moes nie Brasilië se regering verras het nie. In 2014 het die administrasie van die destydse president, Dilma Rousseff, ‘n strategiedokument getiteld “Brasilië 2040: Scenario’s en alternatiewe om by klimaatsverandering aan te pas.” Die verslag was vooruitstrewend, al was dit te konserwatief: Baie van die klimaatsimpakte wat dit geprojekteer het, insluitend uiterste oorstromings, het meer as 15 jaar voor skedule plaasgevind. Die sentrum-linkse Rousseff-administrasie het uiteindelik die verslag begrawe, en daaropvolgende regerings het versuim om die mantel op te neem. Die gevolg is dat Brasilië, die sesde grootste uitstraler van kweekhuisgasse en ‘n opkomende globale mag, het slegs ‘n klimaataanpassingstrategie in naam. “Klimaataanpassing moet geïmplementeer word,” het Ferreira gesê, “maar ons sien baie negatiewe tekens in Brasilië dat dit ‘n politieke prioriteit is.”

Intussen het verregse politieke partye in Brasilië jare deurgebring die aftakeling van omgewingsbeskerming, die vermyding van gevestigde klimaatwetenskap, en die bevordering van die belange van die land se bloeiende landboubesigheidsektor ten koste van Brasilië se kwesbare natuurlike hulpbronne. Die strategie, wat fel gekant is deur die land se linkse en inheemse faksies, het deurlopende steun van die publiek gekry.

Rio Grande do Sul, ‘n staat wat hoogs afhanklik is van landbouproduksie, veral van rys en sojabone, twee keer gestem vir die voormalige Brasiliaanse president en vurige klimaatontkenner Jair Bolsonaro met ‘n aansienlike marge. Porto Alegre se burgemeester en Rio Grande do Sul se goewerneur, albei regse politici, het die plaaslike en staatsbegrotings van omgewings- en burgerlike verdedigingsfondse gestroop.

Die stad se burgemeester, Sebastião Melo, het nie ‘n sent bestee aan die verbetering van die stad se vloedstelsels in 2023 nie, en het aansienlike besnoeiings aan die munisipale vloedvoorkomingsprogram in 2021 en 2022 gemaak.. Porto Alegre kon mangroves en grasse geplant het om vloedwater te help absorbeer, vroeë waarskuwingstelsels vir woonbuurte in gevaar gestel het, en mure en ander infrastruktuur gebou het om rivierwater uit die stad te hou. Geen van daardie voorsorgmaatreëls is getref nie. Intussen het Rio Grande do Sul-goewerneur Eduardo Leite s’n 2024-begroting het minder as 50 000 reais – minder as $ 10 000 – toegeken aan noodgereedheid, ontruimings, herstel en ander aspekte van burgerlike verdediging.

“Die woord op straat is dat die goewerneur 50 000 reais gelaat het vir die moontlikheid van ‘n katastrofe soos hierdie,” het Giordano Gio, ‘n 31-jarige filmmaker in Porto Alegre, gesê. “Dit is soos die koste van ‘n Honda Civic.” In ‘n peiling hierdie week, 70 persent van Brasiliane het gesê infrastruktuurbeleggings kon die risiko’s verminder het van die onlangse oorstromings.

'n Lugfoto van 'n stad wat deur bruin water oorstroom is.
Lugfoto van vloede in Eldorado do Sul, ‘n stad in Rio Grande do Sul.
Carlos Fabal / AFP via Getty Images

Die vloede laat ‘n aantal vrae ontstaan ​​oor wat volgende in Rio Grande do Sul en Brasilië in die algemeen gebeur. Voordat die vloede getref het, het Lula se regering probeer herbalanseer die federale begroting, verminder die nasionale tekort en herbelê in Brasilië se middelklas. Die krisis kan daardie pogings deurmekaar krap. Die vloede, het gesê Mauricio Santoro, ‘n politieke wetenskaplike en professor aan die Rio de Janeiro State University, “gaan ‘n ernstige impak hê in terme van inflasie, in terme van voedselpryse in Brasilië. Dis baie slegte nuus vir die Lula-regering in ’n oomblik wanneer die president reeds baie uitdagings op sy bord het.” Een van daardie uitdagings, en ‘n prioriteit vir Lula, is die vinnige ontbossing van die Amasone-reënwoud te verminder. Reënwoud ontbossing, baie daarvan in diens van die blootstelling van meer bewerkbare grond vir landbouproduksie, is verantwoordelik vir die helfte van Brasilië se koolstofvrystellings.

Die invloei van federale befondsing na Rio Grande do Sul sal help om die staat te herbou, maar kenners waarmee Grist gepraat het en mense op die grond in Porto Alegre wonder wat volgende gebeur vanuit ‘n klimaatparaatheidsperspektief. “Lula is verkies in ‘n groot koalisie wat baie regse mense daarin het,” het Gio, die filmmaker, gesê. Linkse partye beheer slegs ‘n kwart van die setels in Brasilië se Huis en Senaat, wat Lula se vermoë belemmer om wetgewing oor klimaatsverandering deur te voer. “Daar is baie dinge wat polities aan die gang is wat potensiële klimaatbeleid kan beïnvloed,” het Gio gesê.

Meer omgewingsrampe sal Brasilië in die komende maande raak. Hoë temperature vanjaar sal na verwagting produseer selfs erger droogte in die Amasone, byvoorbeeld, en die state wat die reënwoud omring, is van die armstes in die land. Rio Grande do Sul, een van die rykste state in Brasilië, is beter geposisioneer om te herstel van ‘n gebeurtenis van hierdie omvang as die meeste ander streke van die land. “As dit in ‘n ryker gebied van die land kan gebeur, wat as dit volgende in ‘n baie arm een ​​gebeur?” vra Milani. “Die vermoë om aan te pas, om te reageer, is baie minder.”

Daardie vraag – wat gebeur nou? — sal talm lank nadat die vloedwater teruggetrek het. “Ek sou die intuïsie as ‘n politieke wetenskaplike hê dat klimaat en omgewing hierdie jaar baie die kern van debat sal wees in baie munisipale verkiesings regoor die land as gevolg van hierdie gebeurtenis in Rio Grande do Sul,” het Santoro gesê. “Hierdie is ‘n politieke stryd meer as enigiets anders op die oomblik.”

In Porto Alegre het Martinez sy plaaslike sopkombuis beman en saam met sy mede-gemeenskapsorganiseerders gewerk om stelsels te ontwikkel om die toestroming van noodlenigingshulp wat hulle van mense regoor die wêreld ontvang het, te hanteer. Vir hom was dit ‘n klein silwer randjie om te sien hoe mense in sy gemeenskap mekaar help te midde van die voortslepende verskrikking. “Plaaslike regerings het ons verlaat,” het hy gesê. “Ons sal nie kyk hoe ons woonbuurte vernietig word en niks doen nie.”


Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *