June 23, 2024


In Mexikostad sien al hoe meer inwoners hoe hul krane ure per dag droog word. Selfs wanneer water wel vloei, kom dit dikwels donkerbruin uit en ruik skadelik. ’n Voormalige politieke leier is die publiek vra om “essensiële aksies vir oorlewing te prioritiseer” terwyl die stad se sleutelreservoirs opdroog. Intussen, 2 000 myl suid in die Colombiaanse hoofstad Bogotá, val reservoirvlakke net so vinnig, en die stadsregering het roterende waterafsluitings geïmplementeer. Die burgemeester het families gesmeek om saam stort en verlaat die stad oor naweke waterverbruik te verminder.

Die maatreëls kom as ‘n sg hitte koepel sit bo-op Mexiko is verpletterende temperatuurrekords in Sentraal-Amerika, en beide Sentraal- en Suid-Amerika mors onder ‘n droogte wat gedryf word deur die klimaatverskynsel bekend as El Niño, wat van tyd tot tyd buitengewone droë weer na die Suidelike Halfrond bring. Droogtes in die streek het meer intens gegroei danksy warmer wintertemperature en langtermyn verdroging aangevuur deur klimaatsverandering. Die huidige droogte het rivierstelsels in Mexiko en Colombia verskrompel en watervlakke in die reservoirs wat hul groeiende stede voorsien, verlaag. Amptenare in beide stede gewaarsku het dat hul waterstelsels in Junie ‘n “Dag Zero” kan bereik waarin hulle heeltemal misluk, tensy inwoners verbruik verminder.

Ter waarskuwing oor die potensiaal vir ‘n Dag Zero in die waterstelsel, verwys albei stede na die beroemde voorbeeld wat Kaapstad, Suid-Afrika gestel het, wat in 2018 wêreldwye opslae gemaak het toe dit het amper sonder water opgeraak. Die stad was maande weg van ‘n totale ineenstorting van sy reservoirstelsel toe dit ‘n ongekende openbare bewusmakingsveldtog begin het en streng fooie op waterverbruik ingestel het. Hierdie maatreëls het daarin geslaag om die stad van die rand af terug te trek.

Ses jaar later staan ​​Kaapstad as ‘n suksesverhaal in munisipale krisisbestuur, maar kenners sê sy speelboek sal moeilik wees vir Mexikostad en Bogotá om te herhaal. In plaas daarvan om hoofsaaklik op die verandering van openbare gedrag te fokus, sal hierdie stede groot beleggings moet maak om verouderende infrastruktuur te verbeter en hul watervoorrade te versterk. Hoe hulle in hierdie pogings vaar, sal op hul beurt toekomstige pogings inlig om die wêreld se vinnig groeiende stede bestand te maak teen toenemende klimaatonbestendigheid.

“Die groter vraag, en wat relevant is vir ander stede, is noudat ons dit ervaar het, wat kan ons vorentoe doen om seker te maak dat dit nie weer gebeur nie?” sê Johanna Brühl, ‘n waterkenner by die niewinsorganisasie Environment for Development in South Africa wat Kaapstad se waterkrisis bestudeer het.

Om die frase “Dag Zero” te bedink, was deel van Kaapstad se oplossing vir ‘n waterkrisis wat baie amptenare al jare lank sien kom het. Terwyl reservoirvlakke tussen 2015 en 2017 te midde van ‘n droogte gedaal het, het stadsleiers tientalle verklarings vrygestel wat inwoners versoek om watergebruik te verminder, maar niemand het baie aandag daaraan gegee nie. Eers vroeg in 2018, toe amptenare in toenemende apokaliptiese terme oor ‘n ineenstorting van die munisipale waterstelsel begin praat het, het inwoners – en internasionale media – begin aandag gee.

Die stad het ‘n stel maatreëls ingestel om besnoeiings af te dwing, insluitend ‘n tariefstelsel wat meer dorstige gebruikers ‘n hoër prys per liter gehef het plus ‘n deurklopveldtog om die grootste watervarke te skaam. Maar dit was die retoriek rondom Dag Zero wat gelyk het na die mees effektiewe hulpmiddel om waterverbruik te verminder, het kenners wat die krisis bestudeer het, aan Grist gesê. Toe die plaaslike regering gewaarsku het dat inwoners emmers water sal moet optel by openbare versamelpunte wat deur die weermag bestuur word, het verbruik gedaal. Die poging om ‘n waterkrisis af te weer het soos ‘n voetsoolvlakbeweging begin lyk, met inwoners wat bewaringstruuks gedeel het soos om die toilet te spoel met water wat uit die stort opgeneem is.

Teen April 2018 het waterverbruik tot ongeveer die helfte gedaal van wat dit drie jaar tevore was, ‘n afname wat selfs stadsamptenare verstom het. Namate die verbruik gedaal het, het die stad die geskatte datum van die apokalips met ‘n paar dae uitgedruk, toe ‘n paar weke. Toe ‘n groot reën in die vroeë somer opdaag en die reservoirs begin hervul het, het die regering die aftelling heeltemal afgeskakel en die krisis op ‘n tydelike einde verklaar.

“Die groot wegneempunt vir enige stad in terme van die navigasie van daardie soort krisis is net om die kultuur te verander en om die naald in die regte rigting te laat beweeg,” het Eddie Andrews, die onderburgemeester van Kaapstad, gesê. stadsraadslid tydens die Dag Zero aangeleentheid. “Kultuur is regtig belangrik – maak seker dat jy op die boodskap bly.”

Politieke leiers in Mexiko en Colombia het albei dieselfde ernstige waarskuwings uitgestuur: een prominente Mexikostad-politikus in Maart gewaarsku dat die stad “aan die rand van die afgrond” is en verlede maand Bogotá se burgemeester aangekondig dat die stad net sowat 50 dae se water oor gehad het, met inwoners wat na “weke en maande” se waterrantsoenering kyk.

’n Polisiebeampte inspekteer ’n leë openbare swembad in Kaapstad, Suid-Afrika.  Die stadsregering het daarin geslaag om 'n droogtekrisis in 2018 te oorkom deur huishoudelike waterverbruik tot ongekende laagtepunte te verminder.
’n Polisiebeampte inspekteer ’n leë openbare swembad in Kaapstad, Suid-Afrika. Die stadsregering het daarin geslaag om ‘n droogtekrisis in 2018 te oorkom deur huishoudelike waterverbruik tot ongekende laagtepunte te verminder.
Morgana Wingard / Getty Images

Maar Kaapstad se bewaringsukses op voetsoolvlak sal moeilik wees om te herhaal. Om sulke boodskappe te laat werk, moet inwoners hul regering vertrou. Inderdaad, ander groot Suid-Afrikaanse stede soos Johannesburg en Durban het gesukkel om verbruiksvermindering tydens periodes van waterstres aan te spoor, deels omdat hulle deur die African National Congress, oftewel ANC, beheer word. Terwyl die ANC die land se dominante politieke party is sedert sy heldhaftige oorwinning in 1994 oor die apartheidsregime wat Suid-Afrika dekades lank regeer het, gewilde entoesiasme vir die partytjie het gedaal in onlangse jare as korrupsieskandale het sy topgeledere verswelg. Anders as die beheerliggame van Suid-Afrika se ander groot stede, word die Wes-Kaapse regering wat oor Kaapstad toesig hou, gelei deur ‘n opposisieparty wat veel meer plaaslike steun as die ANC geniet.

Manuel Perló Cohen, ‘n professor wat waterinfrastruktuur aan die Nasionale Outonome Universiteit van Mexiko in Mexikostad bestudeer, het gesê die regering in Mexikostad geniet nie dieselfde soort welwillendheid nie, wat beteken dat die regering se beskikbare gereedskap beperk kan wees tot dinge soos verpligte water beperkings.

“Dit sal nie hier werk nie, want daar is ‘n gebrek aan vertroue in die regering,” het hy aan Grist gesê. “Mense glo nie in die meeste van wat die regering sê nie, selfs al is dit die waarheid.” Mexiko is net weke weg van ‘n groot verkiesing, en die sittende leiers in Mexikostad sowel as die federale regering het probeer om die waterkwessies af te maak, selfs al gryp hul teenstanders dit aan vir veldtogvoer.

Om werklik beheer te hê oor die toekoms van sy water, moet ‘n stad ook beheer hê oor sy fisiese infrastruktuur. Maar Mexikostad verloor byna 40 persent van sy munisipale water weens lekkasie uit pype en kanale, een van die hoogste koerse ter wêreld. Dit beteken dat residensiële bewaringspogings slegs ‘n beperkte uitwerking op die algehele waterbegroting kan hê, volgens Perló Cohen. Die stad het ook ‘n toename in waterdiefstal uit kanale en reservoirstelsels gesien: Georganiseerde misdaadgroepe suig openbare water af en gebruik dit om avokado’s te kweek of teen ‘n hoë prys te verkoop aan huishoudings wat deur water uitgehonger is. Plaaslike inwoners noem dit huachicoleo de aguamet behulp van ‘n term wat geskep is om brandstofdiefstal te beskryf.

Terwyl die stadsregering van Bogotá beide die publieke vertroue en die politieke mag het om roterende waterafsluitings te implementeer – wat gehelp het om reservoirvlakke te beskerm – ontbreek die stad se bewaringsveldtog nog ‘n belangrike bestanddeel: entoesiasme. Soos in Kaapstad, het inwoners nuwe maniere gedeel om watergebruik gedurende die eerste week van die krisis te verminder, maar sedertdien het die plaaslike media opgehou om soveel aandag aan die afsluitings te wy. Waterverbruik het weer begin toeneem.

“Hierdie soort veldtogte is moeilik om aan mense oor te dra,” sê Laura Bulbena, ‘n Bogotá-gebaseerde advokaat by die omgewings-niewinsorganisasie World Resources Institute. “Dit het ‘n bietjie gereën in Bogotá, twee weke het verbygegaan, en eintlik wys die syfers dat waterverbruik toegeneem het. Daar is dus nie net nie genoeg vermindering nie, daar kom nie genoeg water in die reservoirs nie.”

Maar daar is ander lesse uit Kaapstad se waterkrisis, wat enige stad kan volg. In die nasleep daarvan het die stad sy waterstelsel gediversifiseer en afhanklikheid van die hoofreservoirs wat tydens die droogte gekrimp het, verminder. Amptenare beplan nou om verskeie seewater-ontsoutingsaanlegte te bou en grondwater akwifere met behandelde afvalwater te herlaai. Dit sal die stad op ‘n baie beter voet plaas vir toekomstige droë tye.

“Elke enkele krisis bied geleenthede,” het Andrews, die onderburgemeester van Kaapstad, gesê. “Ons het gesien jy kan nie net op die reënval staatmaak nie. Jy moet aanvul.”

'n Boomstam lê op 'n nou droë gedeelte van die El Guavio-reservoir naby Bogotá, Colombia.  Reservoirs regoor die land loop leeg danksy 'n groot droogte wat deur die El Niño-weerpatroon veroorsaak is.
‘n Boomstam is sigbaar op ‘n nou droë gedeelte van die El Guavio-reservoir naby Bogotá, Colombia. Reservoirs regoor die land loop leeg danksy ‘n groot droogte wat deur die El Niño-weerpatroon veroorsaak is. Diego Cuevas / Getty Images

Bogotá maak staat op reservoirs vir byna sy hele watervoorraad, en amptenare het lank geglo dat die reservoirstelsel bestand is teen droogte. Nou kan hulle van koers verander en in alternatiewe voorrade belê. Kenners sê die inbring van nuwe waterbronne sal nie die bank breek nie; die plaaslike watervoorsiener kan die gesonde ondergrondse akwifeer onder die stad tap, en Bulbena se span by World Resources Institute het getoon dat herstel van ‘n natuurlike omgewing in die nabygeleë Bogotá-rivier kan help om daardie rivier se water skoon te maak om te drink.

“Die waterstelsel is oor die algemeen baie goed in Bogotá, maar die stad moet in ‘n rugsteunstelsel belê, want hierdie El Niño-stelsel sal waarskynlik gereeld herhaal word,” het Armando Sarmiento López, ‘n professor in ekologie aan die Javeriana Universiteit in Bogotá, gesê.

Alejandra Lopez Rodgriguez, ‘n beleidsadvokaat by die Natuurbewaring in Mexikostad, het gesê dat die regering van daardie stad ook sy ernstige lekkasieprobleem kan oplos en afvalwatersuiweringsaanlegte kan bou – as amptenare kies om daardie projekte te prioritiseer.

“Ons het hulpbronne en ons het toegang tot finansiering,” het sy aan Grist gesê. “Daar is hulpbronne beskikbaar. Dit verg net ook ‘n wil en ‘n belangstelling om in hierdie kwessies te wil belê.”

Die Natuurbewaring bestuur ‘n waterbeleggingsfonds in Mexikostad wat bewaringspogings in die dennewoude rondom die metropool gefinansier het; hierdie woude vang water op en help om die stad se ineenstortende grondwaterakwifere te herlaai.

Die herlaai van waterdraers en die bou van ontsoutingsaanlegte is een ding, maar die waterkrisisse in hierdie stede het ook ‘n skerp feit aan die lig gebring: Vir baie van die armste inwoners in ‘n metropool soos Kaapstad was skoon water in die eerste plek nooit beskikbaar nie.

Die welvarende en middelklasgebiede van Kaapstad ontvang pypwater uit reservoirs, maar inwoners wat in die uitgestrekte townships buite die stad woon, moet water van gemeenskaplike staanpype kry — die lot wat middelklasinwoners van die stad so bang gemaak het in die stad. aanloop tot Dag Zero. In die oostelike woonbuurte van Mexikostad het baie krane nooit meer as ‘n paar uur elke dag water vrygelaat nie, volgens Lopez Rodriguez, en baie van daardie water is van besmette dele van die akwifeer. Lopez Rodriguez bespiegel dat die krisis in Mexikostad internasionale aandag getrek het omdat dit hoërklasbuurte begin raak het wat gewoond is aan betroubare waterlewerings vanaf die reservoirstelsel.

Selfs tydens die hoogtepunt van die Dag Zero-aangeleentheid het baie van die slegste inwoners van Kaapstad op dieselfde ongelykheid gewys, sê Richard Meissner, ‘n professor in politieke wetenskap aan die Universiteit van Suid-Afrika wat die stad se reaksie op die 2018 bestudeer het. droogte.

“Ek onthou dat van die minder gegoede mense in die stad gesê het dat die veldtog op die meer gegoede dele van Kaapstad gemik is,” het hy gesê. “Hulle het gesê: ‘Hulle gee nie om vir ons nie, want vir ons is elke dag ‘n Dag Zero.’


Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *